Handige tips om de juiste verzekering te kiezen

Verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd: doelgroep en constructie

De huizenmarkt bevond zich de afgelopen jaren op een kookpunt, met telkens stijgende huizenprijzen en dalende rentes. Er lijkt sinds kort een ommekeer gaande te zijn, nu de rentes weer gaan stijgen. De verwachting is dat ook hierdoor de huizenmarkt wat af zal gaan koelen.

Juist in deze tijd kan het, als je plannen hebt om een hypotheek af te sluiten of over te sluiten, slim zijn om verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd, bijvoorbeeld van Novel Property Finance, te overwegen. Een verhuurhypotheek is namelijk om meerdere redenen interessant en kan je veel voordelen kunnen opleveren. Maar hoe zijn verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd opgebouwd? In dit blog kun je over dit onderwerp alles lezen wat je moet weten.

De doelgroep van deze hypotheekvorm
Verhuurhypotheken zijn speciale hypotheken, die toegespitst zijn op het financieren van vastgoed - een woning, villa, bedrijfsvestiging of vakantiehuisje - om in de verhuur te doen. Met verhuur wordt in het geval van deze hypotheken permanente verhuur bedoeld, dus vastgoed dat doorlopend verhuurd wordt en niet voor recreatieve doeleinden.

Het is overigens niet zo vreemd dat de interesse voor verhuurhypotheken met aflossing de laatste jaren in de lift zit. Tal van Nederlanders hebben, omdat door de lage rente sparen en beleggen relatief minder opbrengt, gekozen om hun geld in vastgoed te stoppen. Een doordachte keuze, want het is algemeen bekend dat geld in steen beleggen mooie winsten oplevert. En zeker als je daarbij kiest voor een verhuurhypotheek met aflossingsregeling binnen de looptijd van de hypotheek.

Hoe verhuurhypotheken met aflossing gedurende looptijd zijn opgebouwd?
Wanneer een speciale verhuurhypotheek qua constructie wordt vergeleken met een gebruikelijke woninghypotheek, vallen enkele verschillen op. Bij verhuurhypotheken kan de aanvrager niet het complete hypotheekbedrag lenen dat nodig is voor het verhuurpand. Het maximumbedrag dat geleend kan worden ligt - dit kan per hypotheekverstrekker verschillen - meestal tussen de helft van het totaalbedrag tot, in sommige gevallen, 90 procent dekking op de woningwaarde. Dit betekent dat degene die de verhuurhypotheek afsluit zelf een fiks bedrag aan eigen middelen in moet brengen. En dat geld moet je natuurlijk wel achter de hand hebben.

Reken er daarnaast op dat hypotheken die geconstrueerd zijn voor verhuurpanden aan een hoger rentetarief zijn gekoppeld dan bij standaard hypotheekvormen. Dit komt vooral doordat geldverstrekkers een huurpand naast de eigen woning beschouwen als een extra risicofactor.

Particulieren die een verhuurhypotheek zoeken, moeten er ten slotte rekening mee houden dat de betaalde rente over de hypotheek helaas niet in mindering gebracht kan worden bij de belastingopgave. De conclusie is dus dat hypotheken voor constante verhuur ideaal zijn bij een verhuurpand. Maar tegelijk betaal je wel meer voor deze variant.


Delen